beurswijsheden.nl
spreekwoorden, gezegdes, wetmatigheden, wetenswaardigheden, beleggingsstrategieën en beleggers-psychologie
Januari-effect
(update: 14-4-2010)
U bent nu hier: home - beurswijsheden.nl - januari-effect
email uw commentaren, aanvullingen en suggesties aan de website auteur
Aandelenbeurzen trachten wereldwijd verder omhoog te koersen. Een vergeefse opgave als je het mij en Yale Hirsch vraagt. Yale Hirsch is bekend om zijn januaribarometer.
Zijn bekendste stelling is: "Zoals januari gaat, gaat ook de rest van het jaar." En januari 2010 verliep negatief voor de Europese en de Amerikaanse aandelenmarkten.
Ik vrees niet veel goeds. Ik hanteer hiervoor een door Yale Hirsch gevoerde analyse. Het betreft een analyse van de negatieve januarimaanden sinds 1950 voor de Amerikaanse aandelenbeurs S&P 500.
De uitkomsten tonen mij dat alle jaren met een negatief januarirendement werden vervolgd met een hervatting van een bearmarkt. Uitgezonderd 1956, volgde na een negatieve januarimaand flinke koersdalingen met een gemiddelde daling van 14%.
De dieptepunten van deze koersdalingen werden voor het overgrote deel geplaatst richting het einde van het jaar zoals te zien is in de tabel. Voor de Amerikaanse S&P 500 zou dit koersvorming richting de 900 punten betekenen.
Voor de Europese aandelenmarkten heb ik eenzelfde analyse gevoerd. Ook hier wordt sinds de jaren tachtig na een negatieve januarimaand de koersdaling vaak doorgezet met een daling van gemiddeld 8%.
In 2010 hebben we (nog) geen vervolgdaling gezien. Na de geplaatste dieptepunten in januari zijn de koersen weer opgelopen. Toch is het gevaar voor een nieuwe dalingsgolf nog lang niet geweken als ik de statistieken van Yale Hirsch volg.
Gezien de economische ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten kijk ik niet raar op van een flinke daling gedurende 2010. Eerst zien dan geloven...
|
copyright, 2006/7 e.v.: Dr. Hugo H. van der Molen;
www.beurswijsheden.nl
Dit copyright zal strikt worden gehandhaafd en wie
inbreuk maakt op dit recht kan gerechtelijk worden vervolgd. Gebruik
van deze tekst zonder bronvermelding zou een gebrek aan waardering zijn
voor het vele, vaak tijdrovende, werk en onderzoek dat schrijvers van
dit soort artikelen veelal doen om hun hobby of werk meer inhoud te geven voor
zichzelf en anderen. Bronvermelding wordt ook op prijs gesteld als u uw
eigen tekst deels ontleent aan dit artikel.